Je bekijkt nu In de kijker: Petit Patsy

In de kijker: Petit Patsy

Met deze blogpagina willen we mensen in de kijker zetten met een inspirerend verhaal over hoe zij hun passie volgden.

Petit Patsy

We bijten graag de spits af met Petit Patsy.

6 jaar geleden nam ze een loopbaanonderbreking om te herbronnen. Al snel kwam ze een jeugdvriend tegen die later ook haar partner werd. Hij werkte reeds een tijdje op een ambachtelijke manier met harde houtsoorten. 

Het begon al snel bij Patsy te kriebelen om zelf ook aan de slag te gaan. 

Haar passie voor biologisch voedsel, maar het gebrek aan ecologische snijplanken die niet behandeld waren met pesticiden of verlijmd waren, spoorde haar aan om zelf de handen uit de mouwen te steken ‘letterlijk’! Op ambachtelijke wijze maakt ze snijplankjes uit het hardhout waar haar vriend ook mee werkt voor het maken van schalen en messen. 

Proces:

Het ecologische en ambachtelijke werk is terug te vinden in elke fase van hun productieproces. 

Ze hebben een zagerij in Bourgondië waar ze lokaal hardhout uit duurzaam bosbeheer verwerken met hun watergekoelde lintzaag. Het watergekoelde systeem is een belangrijk detail want het vermijdt dat het hout in aanraking komt met diesel in tegenstelling tot gewone lintzagen.

Het hout wordt dan gedurende een jaar gedroogd in hun schuur. Waarna Patsy ze met een elektrische wipzaag, 2 schuurmachines en heel wat handschuren verwerkt tot prachtige plankjes. 

Ambachtelijker en ecologischer wordt het niet !

Elk plankje is uniek, de vorm is herkenbaar maar toch elke keer net wat anders. Ze werkt elk plankje af met de hand en ze worden behandeld met biologische lijn- of koolzaadolie. De plankjes worden verpakt in gerecycleerde en natuurlijke materialen.

Ambachtelijker en ecologischer wordt het niet ! De plankjes waarmee iedereen wil uitpakken in de keuken. Te mooi om in de kast te laten liggen.

Patsy heeft een winkeltje in West Vlaanderen en een webshop waar je naast de snijplanken ook handgemaakte houten schalen, vaasjes, messen en schapenvachten afkomstig uit Engeland kan kopen.

Wij zijn fan! Je zag één van haar producten al voorbij komen op enkele van onze foto’s.

Zeg niet zomaar een snijplank